کارشناس تغذیه و رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: سلامتی؛ ارمغان نان کامل است، این نان به دلیل برخورداری از ارزش غذایی بالا باید در سبدغذایی خانوار قرار گیرد.
خبرنگار گیلان گلیک به نقل از ایرنا نوشت: مرسده رشیدینژاد بیان کرد: مردم سراسر جهان با توجه به شرایط جغرافیایی زیستگاه خود در برنامه غذاییشان به منبع کربوهیدرات به عنوان منشاء اصلی انرژی توجه دارند که میتواند برنج، ذرت، جو، گندم و حتی سیب زمینی باشد. در ایران از قدیم کشت گندم رواج داشته و نان تهیه شده از آرد گندم قوت غالب ایرانیان بوده و هست؛ روزانه بخش زیادی از انرژی بدن از طریق نان دریافت میشود؛ نان تامین کننده تقریبا ۴۵ درصد پروتئین مورد نیاز بدن، مقدار زیادی فسفر و ویتامینهای گروه B است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه مصرف نان در ایران بیشتر از میانگین جهانی است، اضافه کرد: سرانه مصرف نان درایران ۱۱۴ کیلوگرم اما در جهان این رقم در حد ۶۵ کیلوگرم است.
وی با تشریح اهمیت غلات کامل و نقش آن در دوری از بیماریها و مرگ زودهنگام اظهار کرد: بر اساس بررسیهای انجام شده در سال ۲۰۱۹ مصرف کم غلات کامل، اصلیترین عامل خطر مرگ زودهنگام بوده و این امر ارتباط مستقیمی با مرگ زودرس دارد.
این کارشناس تغذیه در ادامه با بیان اینکه دانه گندم از قسمتهای بیرونی، وسط و جوانه تشکیل شدهاست، اضافه کرد: قسمت بیرونی گندم شامل؛ سبوس حاوی فیبر، ویتامینهای گروه B و آنتی اکسیدان است. قسمت وسط دانه گندم آندوسفر نام دارد و عموما از کربوهیدرات، مقدار کمی پروتئین و ویتامین تشکیل شده و داخلیترین قسمت گندم نیز جوانه است؛ جوانه دارای اسیدهای آمینه ضروری، پروتئین، اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامینهای گروه B مانند نیاسین، تیامین و تولاک، فیبر، روی، منیزیم و آنتی اکسیدان است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه آرد کامل از هر سه قسمت سبوس، آندوسفر و جوانه تشکیل می شود، اضافه کرد: اما بر خلاف نان کامل، نانی که از آرد سفید تهیه میشود، ارزش تغذیهای پائینی دارد. نان سالم به دلیل برخورداری از فیبر نامحلول به فرآیند هضم غذا در دستگاه گوارش کمک میکند و در تنظیم قندخون و پیشگیری از دیابت، کاهش چربی خون بالا، جلوگیری از چاقی، اضافه وزن و کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و نیز التهاب در بدن و پیشگیری از سرطانها موثر است؛ فیبر موجود در نان کامل موجب مصرف حجم کمتری از آن میشود.