به گزارش خبرنگار گیلان کلیک فرهاد حسینی طایفه روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت: مرگ تالاب انزلی را بعنوان کارشناس نمی پذیرم؛ بلکه این تالاب در روند تدریجی توالی اکوسیستمی خود قرار دارد؛ تالاب ها در هر دوره از زندگی خود بدلیل اکوسیستم متنوع و تاثیر پذیری از شرایط محیطی، دچار تغییراتی می شوند از اینرو من در زمان حاضر با مرگ تالاب انزلی اصلا موافق نیستم بلکه این تالاب در شرایطی از زندگی خود قرار گرفته که در این بخش از توالی بر اثر پسروی آب دریا و عوامل دیگری چون ورود پساب، پسماند، رسوب و گیاهان مهاجم آبزی فشارهای زیادی را تحمل میکند.
حسینی طایفه توضیح داد: در طبقهبندی تالابها یک سری تالاب وجود دارد که به آنها تالاب های دریایی – ساحلی گفته میشود؛ زندگی تالابهای ساحلی به آبهایی که از رودخانهها و اراضی بالادست وارد آنها میشوند و همچنین ارتباطی که با آب دریا دارند، وابسته است؛ واقعیت آن است قبلا در تالاب انزلی آب دریا با رودخانهها همپوشانی داشت و به مثابه یک سد طبیعی عمل میکرد و اجازه نمی داد آب از تالاب خارج شود و درواقع آب دریا به ماندِ آب در تالاب بین المللی انزلی کمک میکرد.
وی ادامه داد: متاسفانه طی ۲ دهه اخیر سطح تراز آب دریای خزر تغییر کرده است و پسروی آب دریا به تمام معنا وجود دارد؛ بطوریکه در بخشهایی از نوار ساحلی فاصله دریا با نوار ساحلی نسبت به دهه ۷۰ شمسی به وضوح مشهود است.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان در ادامه توضیحات خود در خصوص وضعیت تالاب انزلی تصریح کرد: از مشکلات دیگری که در بحث تالاب انزلی در سالهای اخیر اتفاق افتاده بحث رسوبی است که وارد آن می شود که یکی از دلایل بارزش از بین رفتن پوشش گیاهی و جنگلی در بالادست است.
حسینی طایفه افزود: این پوشش گیاهی و جنگلی در بالادست تالاب در حکم اسفنج رسوبگیر عمل می کرد بطوریکه خروجی، آبی بدون رسوب بود؛ الان این اتفاق نمی افتد؛ رسوبها از ارتفاعات وارد میشوند ضمن آنکه تغییر جهتهایی که به رودخانهها داده می شود و همچنین اتفاقاتی که در حوزه معادن شن و ماسه رخ می دهد و گاه بهره برداریهای غیر اصولی انجام میشود، متاسفانه رسوب زیادی را وارد تالاب میکند.
وی اضافه کرد: همچنین آلودگیهایی که از طرف ۱۰ رودخانه بخصوص گوهر رود و زرجوب وارد تالاب می شود و از سویی دیگر افزایش بار آلی این رودخانهها تالاب را تحت تاثیر قرار داده و در نهایت الان تالابی داریم که از هر طرف آسیب دیده است.
وی افزود : در واقع تالاب انزلی همچون موجود زنده ای است که تحت فشار قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: تالابها بوم سازگانهای پیچیده و متنوعی هستند و روندی دارند و این روند که به آن توالی میگویند باید این مراحل را طی کند؛ گاهی برگشتپذیر است گاه برگشتپذیر نیست.
وی توضیح داد: همین تالاب انزلی در دهههایی بدلیل پسروی آب بخش عمده آن خشک شده بود و بخشهایی از حد بستر تالاب تصرف و به اراضی کشاورزی تبدیل شد اما با بازگشت دوباره و تدریجی آب تقریبا از دهه ۶۰ شمسی این زمینها آبدار و خاصیت تالابیش را حفظ کرد.
طایفه افزود: الان بار دیگر این تالاب در شرایطی تحت تاثیر پسروی آب دریا قرار گرفته است؛ آبهایی که وارد می شوند رسوبات زیادی میآورند؛ آلودگی اضافه شده و وظیفه ما آنست که تاثیرات محیطی را کم کنیم.
وی عنوان کرد: در مورد پسروی آب دریا ما خیلی نمی توانیم ورود کنیم اما درخصوص رسوب، آلودگیها و مبارزه با گونههای مهاجم فعلا باید تالاب را نگه داریم؛ باید شرایط طبیعی تالاب را حفظ کنیم تا ببینیم در دهههای آینده وضعیت آب دریا و وضعیتی که برای تالاب هست چگونه خواهد بود.